Tuesday, 27 February 2018

Pengemis Dan Isteri Cantik

KISAH TAULADAN

Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka.

"Tolonglah encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi." Dengan muka bengis, si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu.

Dalam hatinya berkata "Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain, tetapi untuk diri dan keluargaku." Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isteri yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain. 

Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan.


Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis itu, si isteri menangkup muka sambil menangis. Si isteri mengadu si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suamiya yang dulu pernah menengking seorang pengemis.Suami yang baru itu menjawab dengan tenang. "Demi Allah, sebenarnya akulah pengemis yang dihalau dan ditengking dulu!".

Cerita ini memberi pengajaran bahawa hidup kita seperti putaran roda dan tidak selalunya diatas. Ada masa ketikanya kita akan turun kebawah dan naik semula atau sebaliknya.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya : "Sedekah itu dapat menutup tujuh puluh ribu kejahatan".

Anas b. Malik pula meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad s.a.w ada bersabda bermaksud :

"Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dengan kekayaannya, barang siapa yang mempunyai ilmu, maka bersedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga, bersedekahlah dengan tenaganya". 


9 comments:

 1. saya suka cerita ni...Kehidupan kita seperti roda, sekejap di atas sekejap di bawah

  ReplyDelete
 2. Thanks for sharing. Touching la pula

  ReplyDelete
 3. syukran..semoga kita istiqomah dlm bersedekah, biar sedikit asalkan berterusan..

  ReplyDelete
 4. hakikatnya kita di dunia ni saling memerlukan...

  ReplyDelete
 5. Huuu sedihnyaaaa. Hidup ini ada upside down nya em

  ReplyDelete
 6. tu lah, hidup ni berbuat baik la selagi boleh sebab sentiasa berputar. Hari ni kita aniaya orang, esok lusa kita yang sakit balik

  ReplyDelete
 7. dapat pengajaran dri cerita ni. ape apa pun jangan bongkak angkuh, sombong dan kedekut. see last last dia pulak yang kena balik.

  ReplyDelete
 8. Pernah baca sebelum ni. Tapi memang rasa inspired la. What u give u get back tu memang kena sangat

  ReplyDelete
 9. Sesungguhnya dunia ini ibarat Rosa cikyan

  ReplyDelete