Assalamualaikum.
Harinih Cikyan nak share satu resepi ni.
Seriously Cikyan memang suka sebab rasa dia best.
Kira macam favourite jugak la nih.
First time makan masa try kat Haslinda Sim,
masa tuh Cikyan kerja kat sepang lagi.
Sejenis makanan cina kalau tak silap.
Kalau dalam bahasa melayu
mungkin lebih dikenali sebagai
" ayam goreng kari"
Haaaa, pepandai je haaaku ni ☺☺☺
Para suri rumah boleh la cuba.
Suri tak suri pon boleh jugak cuba.
Abang kakak, adik adik pon boleh cuba.
Sebab resepi ni mudah yakmatt !
Boleh la kan nak tukar tukar menu pulak.
Mungkin ada jugak yang dah pernah cuba kan.
Yang tak pernah?
Boleh la cuba kan ☺☺☺☺
Resepi ni Cikyan amik dari google je sebab
dah lama dah tak buat.
Gambar pon google jugak. Wakakaka !
KAMHEONG CHICKEN
bahan-bahan
10 ketul bahagian ayam
2 ulas bawang besar *(1 ulas didadu/cincang)
4 ulas bawang putih
3 biji lada merah
7 biji cili apii
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap lemak manis
serai(sesetengah tak letak)
1 paket kari
Sedikit daun kari
Minyak untuk menumis
Kunyit dan lada hitam untuk perapan
Garam secukupnya
cara cara
1) Perap ayam dengan garam, kunyit dan lada hitam,
kemudian goreng ayam dan ketepikan
2) Potong dan hiris semua bahan-bahan
3) Bancuh serbuk kari dengan sedikit air (jangan terlalu cair)
4) Panaskan minyak dan tumis semua bahan
2) Potong dan hiris semua bahan-bahan
3) Bancuh serbuk kari dengan sedikit air (jangan terlalu cair)
4) Panaskan minyak dan tumis semua bahan
yang dah didadu/kisar sampai naik bau wangi
*Gunakan baki minyak gorengan ayam
5) Masukkan daun kari dan bancuhan serbuk kari.
5) Masukkan daun kari dan bancuhan serbuk kari.
Diikuti semua bahan sos.
6) Kacau dan masak sampai naik minyak
7) Masukkan ayam goreng, cili api, lada merah & kacau sebati.
6) Kacau dan masak sampai naik minyak
7) Masukkan ayam goreng, cili api, lada merah & kacau sebati.
Perasakan dengan garam jika perlu
8) Bila dah sedikit kering, masukkan bawang yang dihiris atau potong bulat
9) Dah sebati dengan ayam, boleh tutup api dan dihidangkan.
8) Bila dah sedikit kering, masukkan bawang yang dihiris atau potong bulat
9) Dah sebati dengan ayam, boleh tutup api dan dihidangkan.
sedap tu..slalu mkn kamheong ketam...tk pernh lg mkn kamheong ayam
ReplyDeletepernah masak lauk ni sekali je..
ReplyDeletesuami memang suka lauk kering2 macam ni je.
yg berkuah kureng.
wah...mcm sedap je ni...
ReplyDeleteboleh simpan dlu resepi ni...
Nak try la nanti cikyan. Nampak sedap
ReplyDeleteActually... dah lama Hana tak beraksi di dapur hahaha ^^ Thank you bagi resipi ^^ nanti kita main masak2 ya! :3
ReplyDeleteOo senang je resipi dia. Boleh cuba nanti. Jemu lak masak menu ayam yg sama je.tq for sharing cikyan.
ReplyDeleteHuhu... Nampak sedap je Cik Yan... Terliur tengok. Dahla cuaca kat luar sejuk.belum lunch lagi. Haha... Mengoda betul.
ReplyDeletemuhibbah - nama cina, bahan guna kari..huhu..yang penting..sedapp..
ReplyDeletenampak menyelerakan.. boleh cuba ni..
ReplyDeletemacam sedap!terus lapar!haha
ReplyDeleteSaya dah screenshot page ni untuk bagi kakak saya cuba. Dia suka makan makanan pedas so I bet she's going to love this recipe :)
ReplyDeletemenarik. mesti sedap ni.. :)
ReplyDeleteJemput singgah tgk entry terkini k.. :)
1. Senarai Pengomen Tegar FEB 2018
2. Misteri Jenazah
3. Budak berpakaian seragam sekolah merokok
4. Tukar Nama Link Blog [25 FEB 2018]
Tak pernah lagi makan ni..resepi pun tak susah mana. Nanti boleh try.
ReplyDeleteyummy!
ReplyDeleteTak pernah try lag. Tapi nampak sangat menyelerakan :) Hehe
ReplyDeletemacam sedap resipi ni, nanti boleh try :D
ReplyDeleteNampak selera! Walaupun baru lepas makan boleh nak makan lagi kalau Cik Yan hidang ni :D
ReplyDeletealahhh sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeleteMama x x pen buat ayam Kam being. Boleh Cubalah nanti
ReplyDelete