Wednesday, 3 October 2018

KISAH POKOK EPAL


Assalamualaikum.

Apa khabar semuanya? 
Maaflah sebab lama sangat menghilang.
Ada komitmen lain yang perlu diselesaikan.
Today, Cikyan curi curi masa kejap untuk onn blog balik.
Harinih, Cikyan nak share kisah ni jela dulu.
Sesambil nak cuba sebaik mungkin untuk aktifkan diri balik
dengan dunia blogging ni.
Kisah ni dikopipes dari google je.
Agak agak apa pengajaran yang kita dapat dari kisah ni?

KISAH POKOK EPAL


Suatu masa dahulu, terdapat sebatang pokok epal yang amat besar. Seorang kanak-kanak lelaki begitu gemar bermain-main di sekitar pokok epal ini setiap hari. Dia memanjat pokok tersebut, memetik serta memakan epal sepuas-puas hatinya, dan adakalanya dia berehat lalu terlelap di perdu pokok epal tersebut. Budak lelaki tersebut begitu menyayangi tempat permainannya. Pokok epal itu juga menyukai budak tersebut.

Masa berlalu... budak lelaki itu sudah besar dan menjadi seorang remaja. Dia tidak lagi menghabiskan masanya setiap hari bermain di sekitar pokok epal tersebut. Namun begitu, suatu hari dia datang kepada pokok epal tersebut dengan wajah yang sedih.

"Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu.
"Aku bukan lagi kanak-kanak, aku tidak lagi gemar bermain dengan engkau," jawab budak remaja itu.

"Aku mahukan permainan. Aku perlukan wang untuk membelinya," tambah budak remaja itu dengan nada yang sedih.
Lalu pokok epal itu berkata, "Kalau begitu, petiklah epal-epal yang ada padaku. Jualkannya untuk mendapatkan wang. Dengan itu, kau dapat membeli permainan yang kau inginkan."
Budak remaja itu dengan gembiranya memetik semua epal di pokok itu dan pergi dari situ. Dia tidak kembali lagi selepas itu. Pokok epal itu merasa sedih.

Masa berlalu...
Suatu hari, budak remaja itu kembali. Dia semakin dewasa. Pokok epal itu merasa gembira.
"Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu.
"Aku tiada masa untuk bermain. Aku terpaksa bekerja untuk mendapatkan wang. Aku ingin membina rumah sebagai tempat perlindungan untuk keluargaku. Bolehkah kau menolongku?" Tanya budak itu.
"Maafkan aku. Aku tidak mempunyai rumah. Tetapi kau boleh memotong dahan-dahanku yang besar ini dan kau buatlah rumah daripadanya." Pokok epal itu memberikan cadangan.

Lalu, budak yang semakin dewasa itu memotong kesemua dahan pokok epal itu dan pergi dengan gembiranya. Pokok epal itu pun tumpang gembira tetapi kemudiannya merasa sedih kerana budak itu tidak kembali lagi selepas itu.
Suatu hari yang panas, seorang lelaki datang menemui pokok epal itu. Dia sebenarnya adalah budak lelaki yang pernah bermain-main dengan pokok epal itu. Dia telah matang dan dewasa.

"Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu.
"Maafkan aku, tetapi aku bukan lagi budak lelaki yang suka bermain-main di sekitarmu. Aku sudah dewasa. Aku mempunyai cita-cita untuk belayar. Malangnya, aku tidak mempunyai bot. Bolehkah kau menolongku?" tanya lelaki itu.

"Aku tidak mempunyai bot untuk diberikan kepada kau. Tetapi kau boleh memotong batang pokok ini untuk dijadikan bot. Kau akan dapat belayar dengan gembira," cadang pokok epal itu.
Lelaki itu merasa amat gembira dan menebang batang pokok epal itu. Dia kemudiannya pergi dari situ dengan gembiranya dan tidak kembali lagi selepas itu.

Namun begitu, pada suatu hari, seorang lelaki yang semakin dimamah usia, datang menuju pokok epal itu. Dia adalah budak lelaki yang pernah bermain di sekitar pokok epal itu.
"Maafkan aku. Aku tidak ada apa-apa lagi nak diberikan kepada kau. Aku sudah memberikan buahku untuk kau jual, dahanku untuk kau buat rumah, batangku untuk kau buat bot. Aku hanya ada tunggul dengan akar yang hampir mati..." kata pokok epal itu dengan nada pilu.

"Aku tidak mahu epalmu kerana aku sudah tiada bergigi untuk memakannya, aku tidak mahu dahanmu kerana aku sudah tua untuk memotongnya, aku tidak mahu batang pokokmu kerana aku berupaya untuk belayar lagi, aku merasa penat dan ingin berehat," jawab lelaki tua itu.

"Jika begitu, berehatlah di perduku," cadang pokok epal itu.
Lalu lelaki tua itu duduk berehat di perdu pokok epal itu dan berehat. 
Mereka berdua menangis kegembiraan.

10 comments:

 1. Saya suka kumpul koleksi cerita macam ni. ni salah satu kisah yang saya ada. cuma version yg saya ada tu..bukan pokok epal je :)

  ReplyDelete
 2. Baru je tengok dalam tv pasal kisah ni minggu lepas..tapi kartun la :)

  ReplyDelete
 3. Sedih bacanya cik.. Aku salut ke pohon Apelnya :( Endingnya mereka tua bersama yaa.. Pertanyaanku adakah orang di dunia ini seperti pohon Epal? T^T

  ReplyDelete
 4. moral of the story... hidup ini saling memerlukan antara satu sama lain..

  ReplyDelete
 5. Lamanyaa hilang cikyan! >_< amboi sekarang dah jadi writer buku ya! hahah hashtag gurau ja! :P
  .
  Jangan hilang lama2 sangat tau cikyan! :3

  ReplyDelete
 6. hi.. content blog menarik.. lets blogwalking and click iklan.. done follow u.. follow me back.. http://acuyuhan.blogspot.com/ thanks

  ReplyDelete
 7. Pengorbanan pokok epal sampai macmatu sekali ye. Rasa sedih plak sebab budak lelaki tu tak rasa bersalah pun buat camtu kat pokok epal TT_TT

  ReplyDelete
 8. wahhh ni bedtime story yang mama lisa pernah cerite time kecik kecik dlu. moral yang lisa bgtau mse kecik dlu, jgn lupekan org yang selalu berjasa dengan kita niii. so haii lama tak jenguk sini, huhu feel free read my new entry :) https://abeautybutabeast.blogspot.com/2019/01/finally-its-over-part-time-job-please.html

  ReplyDelete
 9. Lama tak singgah sini.. Nice sharing cikyan..

  ReplyDelete